Česko se hýbe, cvičí a tančí proti dětské obezitě

Přes dva a půl tisíce dětí vystoupí s natrénovanými pohybovými skladbami v rámci dne dětí 1. června v O2 aréně. Veřejnost se tak může přesvědčit, že se pohybovým aktivitám dětí nevěnují pouze sportovní organizace, ale propagace pohybu pronikla už i do běžných škol. V rámci projektu „Česko se hýbe ve školách plných zdraví“ školáci trénují i mimo hodiny tělesné výchovy a učí se zařazovat více zeleniny do svého jídelníčku.

Ve školách plných zdraví, které se do stejnojmenného projektu přihlásily, se pedagogové ve spolupráci s výživovými poradci zasazují o zdravější výživu dětí. „Cílem projektu je začlenit větší podíl zeleniny do školního stravování a nenásilnou, hravou formou zvýšit oblibu zeleniny u dětí,“ uvádí portál Skolaplnazdravi.cz. Pohybové aktivity zajišťuje iniciativa Česko se hýbe v podobě pódiových skladeb, které si žáci vybírali dle své volby. „Děti mají zájem například o aerobik, hip hop, breakdance, ale třeba i o country tance,“ upřesnila Lucie Tomášová, manažerka projektu Česko se hýbe. Společnost pro výživu vhodné propojení pohybových aktivit s výživou podporuje. Průzkumy Společnosti pro výživu ukazují, že nadváhou trpí 15% dětí ve věku 7-10 let a 12-13% dětí ve věku 10-14let. Se zvyšujícím se věkem dětí přechází stále vyšší procento k obezitě dospělých. „Nadváha a obezita v naší republice postihuje již více jak 50% dospělých“, upozorňuje MUDr. Petr Tláskal, CSc., primář dětské polikliniky Fakultní nemocnice v Motole, který je odborným garantem projektu.

 

Nedílnou součástí správného stravování, snížení rizika nadváhy a následné obezity je pohyb. Přimět děti k pravidelnému pohybu není jednoduché. S možným řešením přichází iniciativa Česko se hýbe. „Pravidelný pohyb bohužel řadě dnešních dětí chybí. Motivace nacvičit společně se spolužáky krátkou a jednoduchou choreografii na oblíbenou skladbu by mohla dostat do tělocvičny i děvčata a chlapce, kteří by jinak podobnou příležitost nedostali. Jsme nadšení, že do některých choreografií, které jsme již mohli vidět, zapojují děti i své spolužáky se zdravotním hendikepem. Náš projekt se tak posouvá na další nečekanou úroveň a podívaná 1. června v pražské O2 Aréně bude stát jistě za to,“ říká spoluzakladatelka iniciativy Česko se hýbe Mgr. Jana Havrdová. Do ojedinělé přehlídky dětských pódiových skladeb se zapojila i Česká obec sokolská, Česká asociace Sport pro všechny, Asociace školních sportovních klubů či Český svaz aerobiku, fitness a tance FISAF.cz.

 

 

Cílem iniciativy Česko se hýbe je vybudovat základ pro ozdravení české populace, snížení obezity, zvýšení pohybových aktivit a preventivních opatření a tím přimět co nejvíce lidí k pravidelnému pohybu a zvýšit pohybovou gramotnost běžného českého člověka. Možnosti pohybu nabízí Česko se hýbe lidem v každém věku, vypěstovat si však lásku ke sportu od raného dětství je nejlepší cestou, jak být fit po celý život. Více informací na internetových stránkách.

 

Fotografie poskytla Petra Fuksová, Junior manager RHA, děkujeme.

 


Česko se hýbe, cvičí a tančí proti dětské obezitěČesko se hýbe, cvičí a tančí proti dětské obezitěČesko se hýbe, cvičí a tančí proti dětské obezitě

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka