České lázně letos prožívají obrovské propady zájmu

Za první čtvrtletí letošního roku přijelo do českých lázní 138 tis. hostů, což znamená meziroční propad o 10 % ! Zvýšená citlivost českých lázeňských zařízení na výkyvy ekonomiky má bohužel své specifické důvody a není to tedy pouze kvůli současné ekonomické krizi. Česká lázeňská zařízení se totiž z minulosti chybně orientují především na léčebné lazeňství, tedy na "5%" nemocné populace, zatímco zcela opomíjely relaxační lázeňské pobyty, tedy pobyty pro "95 %" zdravé populace tzn. pro majoritní počet lidí. A právě v případě relaxačních lázeňských pobytů pro většinovou zdravou populaci nám v České republice "ujel vlak" a tak desetitisíce českých turistů směřují za těmito pobyty do zahraničí, kde se na tyto pobyty správně a včas zaměřily.

Z uvedeného celkového počtu bylo 68 tis. cizinců ( meziroční propad o 17 % ! ) a 70 tis. Čechů ( meziroční propad o 4%). Bezkonkurenčně nejvíce hostů, a to jak zahraničních, tak i českých, jezdí do lázeňských zařízení v Karlovarském kraji, za 1.čtvtletí to bylo dohromady celkem 77 tis. hostů, což znamená meziroční propad o 13 %.

Z hlediska českých turistů cestujících za relaxačními lázeňskými pobyty do zahraničí je bezkonkurenčně nejpopulárnější destinací Slovensko. Na Slovensku mají krásně zrekonstruované termální akvaparky a není tam pro české turisty ani jazyková bariéra. A také právě díky popularitě relaxačních lázeňských pobytů navštívilo vloni Slovensko celkem 780 tis. českých turistů, což znamená, že je Slovensko dokonce po Chorvatsku druhou nejpopulárnější českou zahraniční destinací. S velkým odstupem je další populární českou zahraniční lázeňskou destinací Maďarsko. Také tady se jedná především o relaxační lázeňské pobyty, léčebné pobyty jsou v drtivé menšině. Jelikož však Slovensko přešlo letos na euro a koruna vůči euru meziročně oslabila téměř o 20%, pobyty na Slovensku letos pro naše občany zásadně podražily, což se projevilo v letošním poklesu zájmu o pobyty na Slovensku až o 30 % ve srovnání s loňským rokem. Maďarsko se tak stává jedinou levnější alternativou a zaznamenává tak letos mírné nárusty počtu českých turistů, byť jsou absolutní čísla jsou ve srovnání se Slovenskem samozřejmě stále velice malá.

Kvůli nedostatku relaxačních termálních aquaparků v České republice vznikají i velmi paradoxní a dříve nečekané situace. V současnosti například mnoho českých turistů směřuje na krátké jednodenní relaxační výlety dokonce i do Rakouska, konkrétně do rakouského pohraničního města Laa an der Thaya, kde je nový velký termální aquapark, který má dokonce i všechny informace v českém jazyce a pracuje tam i česky mluvíci personál. Tento rakouský aquapark je neustále plný českých návštěvníků včetně rodin s dětmi !

Je opravdu škoda, že České republice zcela chybí na politické úrovní koncepce rozvoje lázeňství a cestovního ruchu vůbec. Místo, aby se stát snažil, aby Češi utáceli své peníze v Čechách a příjmy tak plynuly do našeho rozpočtu, tak bohužel dochází k pravému opaku. V loňském roce se v českých lázních ubytovalo 674 tis. hostů ( meziroční nárust + 4%), z toho byla přibližně polovina Čechů a polovina cizinců.

Mezi oblíbené mimolázeňské destinace v ČR pro wellness pobyty českých rodin patří Centrum Babylon Liberec, Wellness Hotel Frymburk. Pro jednodenní zájezdy za koupáním a saunováním vede Aquapalace Praha - Čestlice. V létě se všeobecně počítá s pobyty na ultra last minute a to i v hotelech po celé ČR. Pro rozhodování budou důležité akční nabídky, balíčky služeb, slevy a promo akce.

Zpracováno podle tiskové zprávy Asociace českých cestovních kanceláří a agentur - AČCKA

České lázně letos prožívají obrovské propady zájmu České lázně letos prožívají obrovské propady zájmu

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka