České Budějovice se těší na půlmaratonskou premiéru

9. 6. 2012

Vyrazíte sice od bludného kamene, ale pak už jistě nezabloudíte. Budějovický 1/2maraton slibuje 9. června nevšední zážitky. A nejen proto, že se jedná o premiéru.

„Jsme rádi, že i naše město bude mít svůj tradiční městský běh. Chceme rozběhat naše obyvatele, ale také přilákat na návštěvu běžce a turisty odjinud, a to nejen z Česka,“ těší se českobudějovický primátor Juraj Thoma. Budějovický 1/2Maraton totiž otevírá brány a možnosti k vytvoření nového běžeckého makroregionu, který sahá až za hranice do Rakouska a Bavorska.

A samozřejmě je součástí šestidílné série RunCzech.com, zahrnující Hervis 1/2Maraton, Volkswagen Maraton a Mattoni Grand Prix v Praze, k tomu Olomoucký a Ústecký 1/2Maraton.

Také v téměř stotisícové jihočeské metropoli se potvrdil hlad po velkém běžeckém závodě. Vždyť kapacita 1400 míst do soutěžních běhů, půlmaratonu a na 10 kilometrů, byla vyprodána s víc než měsíčním předstihem. Aniž by už byla známá trať. „Přihlásit se ale ještě můžete do nesoutěžního rodinného běhu na 3 km, který vypukne dvě hodiny před hlavním závodem,“ říká Robert Mifka z pořadatelského týmu.

Podobně jako v Olomouci se startuje až večer v 19 hodin, což vytvoří zvláštní atmosféru. Limit pro dokončení činí tři hodiny. Na půlmaratonskou štreku nastoupí i čtyřčlenné štafety (3x 5 a 1x 6,095 km).

„Trasa vede převážně po asfaltu, zčásti po dlažbě,“ popisuje desetikilometrový okruh Mifka. Epicentrum závodu vyroste na náměstí zakladatele města Přemysla Otakara II. Z něho se běžci vydají Rudolfovou třídou na východní stranu města. Po obrátce se vrátí na cyklostezku podél Vltavy na Jiráskově nábřeží. Po druhé straně se vrátí zpět až k zimnímu stadionu. Zbytek absolvují opět po starém městě. Ve druhém kole mají navíc malou smyčku do Pražské ulice.

Elitní startovní listina se teprve rodí. Jako přípravu na olympiádu plánuje start nejlepší česká vytrvalkyně Ivana Sekyrová. V jedné ze štafet se ukáží výteční běžci – zdejší rodák, nyní už také olympionik Jan Kreisinger, jeho trenér Róbert Štefko, účastník her v Sydney 2000 a Aténách 2004, Martin Frei a bývalý duatlonový šampion Daniel Fekl.

Ze zajímavých osobností plánuje start Vladimír Dlouhý, bývalý první polistopadový ministr průmyslu, nyní 59letý poradce investiční banky Goldman Sachs. Aspoň mezi diváky by se měli objevit místní ligoví hokejisté i fotbalisté.

„Závod nabídne veškerý komfort účastníkům jako naše ostatní akce,“ dodává Martina Voříšková z pořadatelského týmu. To znamená například podvodní běžeckou párty, ale i esemesku s výsledkem na váš mobil, nebo městskou hromadnou dopravu v den závodu či masáž zdarma.

Startovní kapacita soutěžních běhů je již naplněna, ale stále je možné se přihlásit na Rodinný běh.

 

Více na internetových stránkách

České Budějovice se těší na půlmaratonskou premiéru

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka