Česká reprezentace musherů jede obhájit svoji pozici z loňského Mistrovství Evropy,

kde tvořili nejúspěšnější výpravu z 18 zemí

Česká reprezentační „padesátka“ odjíždí do Itálie na Mistrovství Evropy Evropské canicrossové federace obhájit pozici nejlepších mustrů v Evropě. V Itálii, v Santa Maria Maggiore se totiž v termínu od 12. – 15. 10. 2017 koná prestižně obsazené Mistrovství Evropy Evropské canicrossové federace v canicrossu, bikejöringu a scooteru, neboli v individuálních musherských disciplínách.

Český tým chce navázat na loňské podzimní medailové žně, kdy na Mistrovství Evropy konané v Novém Městě na Moravě ve Vysočina Aréně získali nejvíce medailí ze všech reprezentací. Češi si brousí zuby na kovy nejcennější i nyní. V nabitém programu mistrovství se o medaile poperou týmy z 19 zemí Evropy (vč. Pozvaných závodníků z USA). Česká reprezentace vkládá své naděje mimo jiné do šestice reprezentantů v čele s Martinou Štěpánkovou. Mezi její úspěchy patří například loňské tři zlaté medaile z Mistrovství Evropy ECF v Novém Městě na Moravě v disciplíně scooter, canicross a štafeta a 2 zlaté medaile z Mistrovství Evropy Mezinárodní federace sportu psích spřežení (IFSS) v disciplíně scooter a canicross. Za své úspěchy získala ocenění Kynolog roku 2016 v disciplíně canicross. Na Mistrovství Evropy v Itálii bude závodit ve veteránské kategorii scooter 40+ (veteránky I).

Vedle ní do závodu ve stejné disciplíně a kategorii nastoupí Michal Tobiášek, který je v kategorii scooter 40+ (veteráni I) loňským mistrem Evropy a mistrem České republiky. Třetím reprezentantem v disciplíně scooter je Michal Ženíšek, který je mistrem České republiky, Mistrem Evropy ve scooteru s jedním psem, vícemistr světa ve skijöringu se dvěma psy, druhý vícemistr světa ve skijöringu s jedním psem a člen stříbrné štafety z Mistrovství světa pořádané v Kanadě. Michal Ženíšek bude bojovat o medaile jak v disciplíně scooter, tak i v disciplíně bikejöring a to v kategorii 19–39 let.

V disciplíně bikejöring bude Českou republiku také zastupovat čtvrtý reprezentant Ondřej Exler, bývalý biatlonový závodník a současný trenér biatlonového dorostu. Ondřej Exler se v minulé sezóně naplno věnoval biatlonové přípravě dorostu s tím, že také pilně trénoval se psy a doufá, že letos své snažení promění v cenný kov a v titul na mistrovství.

Velkými talenty v disciplíně canicross jsou Tomáš Jaša a Matilda Ježková, kteří uzavírají vybranou šestku nadějných sportovců. Tomáš Jaša bude bojovat v disciplíně canicross (kategorie 19–39 let). Je to úspěšný atletický závodník, pro kterého bude tento šampionát první velkou mezinárodní zkušeností v musherském sportu. Tomáš Jaša se svým psem, ale pravidelně trénuje a účastnil se menších závodů, kde již ukázal svůj výjimečný talent, když na trati o délce přes 3 km běžel průměrnou rychlostí něco málo přes 24 km/hod. Matilda Ježková je 13letá nadaná sportovkyně, která úspěšně závodí především v běhu na lyžích. S canicrossem začala před necelými dvěma lety, a již stihla získat minulý rok titul mistra Evropy v canicrossu do 14 let. Matilda Ježková je v běhu velmi nadaná a mnohdy přesahuje svými výkony, výkony dospělých závodnic a závodníků.

Mistrovství Evropy nabídne závody s individuálním i hromadným startem a také boj národních štafet.

„Věřím, že česká reprezentace je zastoupená velmi kvalitními závodníky. Když jsem tak sledovala během roku aktivity závodníků, tak každý bere přípravu na tyto závody opravdu vážně a do příprav dali reprezentanti opravdu všechno. Myslím, že loňské úspěchy z Mistrovství Evropy ECF závodníky hodně namotivovaly. Troufám si tipnout okolo 20 medailí“, říká Kamila Šrolerová, předsedkyně vysílajícího klubu Tělocvičné jednoty Sokol Maxičky.

Jednotlivé disciplíny

Canicross je disciplína, kdy je běžec zapřažen za svého psa. Průměrná rychlost vítězů je přes 22 km/hod. na 5-6km trailové trati. Canicross je jediná disciplína s hromadným startem, kdy se na začátku závodu sejde několik desítek natěšených atletů a jejich psích kamarádů. Je to zážitek, který si nikdy nenechají ujít ani závodníci ostatních disciplín. V rámci mistrovství si diváci přijdou na své především v neděli, kdy se dle pravidel startuje právě hromadným startem, kde je možné vidět na startu až kolem 70 běžců.

Disciplíny bikejöring a scooter se startují intervalově, tedy po jednotlivých závodnících, kdy nedělní starty jsou startovány dle sobotních výsledků.

Bikejöring je nejrychlejší ze všech disciplín. Jedná se o sprint v pravém slova smyslu. Pes a jeho pán jedou terénem v rychlostech přesahujících průměrně 40 km/hod. Vítězové musí být velmi kvalitní cyklisté schopni jet celý závodní trail v obrovském tempu.

Koloběžka (scooter) je dynamicky rostoucí sport oblíbený mezi závodníky. Koloběžka tažená jedním nebo dvěma psy se však stává adrenalinovým zážitkem pro opravdové dobrodruhy. V kategorii scooter nedosahují závodníci takových rychlostí jako na kole, ale koloběžka je často označována za královskou disciplínu individuálních mushingových sportů, protože je zde nutná optimální souhra a forma jezdce a jeho psa. Nejrychlejší závodníci jezdí průměrnou rychlostí přes 30km/hod a to jak s jedním či se dvěma psy. Na Mistrovství Evropy se závodí v disciplíně scooter s jedním psem.

Mushing patří k fyzicky nejnáročnějším psím sportům vůbec. Základním předpokladem úspěchu je výborná kondice, připravenost psa a jeho chuť do práce. Fyzickou kondici získávají psi pravidelným a cíleným tréninkem. Část této přípravy se zaměřuje na výdrž a vytrvalost, jiná část zase na rychlost a akceleraci.

Buďte s námi online

Po celou dobu mistrovství budou na webu www.canicross.cz a Facebooku Canicross TJ Sokol Maxičky průběžné informace od závodníků a především jejich výsledky.

Zajímavosti o české výpravě

  • Česká výprava je složena z 50 závodníků a 98 psů.
  • Disciplínu bikejöring bude zastupovat 12 mužů a 4 ženy, a to napříč věkovými kategoriemi, disciplínu scooter 7 mužů a 6 žen a kategorii canicross 6 mužů a 4 ženy.
  • O medaile budou bojovat i dětští musheři, a to v zastoupení kategorií od 7–10 let, 11–14 let a junioři od 15–18 let. Jedná se o 11 mladých sportovců.
  • Standardní výbava mushera na Mistrovství Evropy představují především následující věci: kolo, koloběžka, přilba, postroj na psa, tažná šňůra, postroj na člověka (canicross), mnoho vody pro psy (nejenom na jejich zavodňování před a po závodě, ale i na jejich ochlazování před startem a v cíli).
  • V rámci přípravy psi týdně naběhají okolo 90 kilometrů.
  • V rámci mistrovství budou psi závodit v 800 m. n. m. na tratích o délce 6 km s převýšením okolo 100 m.
  • Závodit budou ve většině případů tzv. Evropští saňový psi či tzv. Alaskáni.
  • Česká výprava musí mít svého team leadra, který se účastní všech potřebných meetingů a řeší veškeré záležitosti. Team leadr nesmí být samotný účastník ME.

Fotografie zaslala Tereza Raidová, Ogilvy Public Relations, s.r.o. – děkujeme.

Česká reprezentace musherů jede obhájit svoji pozici z loňského Mistrovství Evropy,Česká reprezentace musherů jede obhájit svoji pozici z loňského Mistrovství Evropy,Česká reprezentace musherů jede obhájit svoji pozici z loňského Mistrovství Evropy,Česká reprezentace musherů jede obhájit svoji pozici z loňského Mistrovství Evropy,Česká reprezentace musherů jede obhájit svoji pozici z loňského Mistrovství Evropy,Česká reprezentace musherů jede obhájit svoji pozici z loňského Mistrovství Evropy,Česká reprezentace musherů jede obhájit svoji pozici z loňského Mistrovství Evropy,Česká reprezentace musherů jede obhájit svoji pozici z loňského Mistrovství Evropy,Česká reprezentace musherů jede obhájit svoji pozici z loňského Mistrovství Evropy,

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka