Česká potápěčka vybojovala světové vítězství

Alena Zabloudilová, největší talent současného českého potápění, zvítězila v azurových vodách Atlantiku mezi nejlepšími potápěčkami světa.

Aleně Zabloudilové se podařilo získat vítězství v mezinárodním klání SUUNTO VERTICAL BLUE, které v současnosti platí za jeden z nejnáročnějších závodů ve freedivingu na světě. V letošním ročníku změřilo síly více než 50 potápěčů z  21-ti zemí světa. Mezi devatenácti ženami je suverénní jedničkou mistryně světa z roku 2011 Ali Zabloudilová, potápějící se pod záštitou Lighthouse dive center a české eventové agentury M-ocean. Ve svém superúspěšném roce si tak připisuje další vítězství. Sami organizátoři SUUNTO VERTICAL BLUE okomentovali Aleniny výsledky takto: „Ali je silná freediverka. Každý výstup má dokonale pod kontrolou a působí vyrovnaně. Vždy má na tváři úsměv je šťastná po každém ponoru. Je znát, že miluje vodu a cítí se být její součástí.“

 

O Aleniných velkých šancích se spekulovalo už během závodu, kde předvedla hned několik mistrovských kousků. Během dvou minut a dvaačtyřiceti sekund se potopila do 62 metrů bez ploutví a získala tak nový národní rekord v jedné z nejnáročnějších forem freedivingu. Ali bodovala i v soutěži CWT (s ploutví, ale za pomoci sestupového lana), když pokořila hloubku 90 metrů. O tři metry tím posunula svůj letošní rekord z Egypta a vytvořila také nový národní rekord. K vítězství ji dopomohl i výrazný úspěch v  disciplině Free Immersion, neboli FIM, kdy freediver překonává maximální hloubku ručkováním po laně. V této kategorii Ali zazářila už na podzim v Egyptě, kde se poprvé zanořila do hloubky 82 m a stala se tak druhou ženou světa této kategorie.

 

Principem freedivingu je potápění na nádech, bez dýchacího přístroje. Světové závody SUUNTO VERTICAL BLUE se tradičně konají na Bahamách, v místě příznačně nazvaném Blue holes. „Modré jámy“ jsou oblastí k potápění snad přímo stvořené. Poskytují totiž dokonalé podmínky: jsou blízko u břehu a v jejích obdivuhodných hloubkách neohrožují potápěče žádné proudy. Alena Zabloudilová se freedivingu věnuje deset let. Její výrazné úspěchy a překonávání vlastních, národních i světových rekordů v posledních letech, řadí tuto středoevropanku mezi světové špičky.

 

 

O freedivingu, zrodu závodu SUUNTO VERTICAL BLUE a jeho letošním ročníku teď přímo ústy organizátorů:

Jak byste představili freediving široké veřejnosti? Lidé si často myslí, že je to sport pro introverty zabývající se meditací a jógou..

Freediving je sportovní potápění na jeden nádech. Je to jedna z nejpřirozenějších věcí na světě. Spousta z nás to dělá, aniž si to uvědomuje. Ať už to je rozšířené šnorchlování, soutěžní či rekreační potápění, podvodní fotografování, podvodní hokej, synchronizované plavání nebo třeba zadržování dechu ve vaně. FREEDIVING vyžaduje stejné věci: schopnost zadržet dech, vynikající mentální kontrolu a především schopnost ovládat pud sebezáchovy. Tento sport vzešel ze starověké tradice sběru perel nebo lovu mořských živočichů. Už od dávných časů lidé vědí, že jejich tělo dokáže vydržet pod vodou déle, než jak tomu učí lékařská věda. A právě to, co vědce uvádí do rozpaků dělá freediving fascinujícím sportem. Přeměna člověka v podvodního savce během potápění připomíná naše kořeny v živočišné říši. Potápěcí reflex savců nám umožňuje ponořit se do hloubky potenciálně fatální pro lidské tělo – a mnohem, mnohem hlubší – a přežít! Ale vyžaduje to školení a obrovskou duševní disciplínu, abychom mohli naše tělo vzít na místa, kam je podle vědy i našeho vlastního racionálního uvažování nemožné jít. FREEDIVING je o objevu našeho vlastního potenciálu, našeho já. (Potápěcí reflex savce je přirozenou reakcí našeho těla na pobyt ve vodě. Spustí se v okamžiku, kdy ponoříme tvář do vody a  zastaví se, když jsou naše dýchací cesty opět volné a můžeme se znovu nadechnout. Všichni ho máme – různě vyvinutý. Dá se trénovat.

 

Na další dvě otázky odpovídá zakladatel SUUNTO VERTICAL BLUE - William Trubridge.

Jak dlouho se věnujete freedivingu? Co vás k tomu přivedlo?

Vážně jsem se začal freedivingem zabývat v roce 2003, o rok později už jsem pracoval pod Umbertem Pelizarrim, jako první ne-italský instruktor.

 

Co považujete za svůj největší úspěch?

Být prvním člověkem, který pokořil stometrovou hranici bez pomoci.

 

Otázky pro SUUNTO VERTICAL BLUE team:

Jak vznikl nápad uspořádat soutěž ve Vertical Blue. Kdo je autorem této myšlenky?

Myšlenka byla Williamova, a protože Dean's Blue Hole poskytuje ideální podmínky pro hluboký freediving – je blízko pobřeží, absence proudů, velká hloubka -  bylo to přirozené.

Jaké postavení má Vertical Blue v konkurenci mezi ostatními soutěžemi?

Tento závod je považován za světovou špičku - je to nejvyšší úroveň - kam přijedou ti nejlepší změřit své síly.

Jak hodnotíte letošní ročník?

Tento ročník byla událost opět jen pro zvané freeedivery ze všech koutů světa a bylo zábavné pozorovat, jak si všichni pomáhají a vzájemně se od sebe učí.

Kolik závodníků z kolika zemí se účastnilo?

Bylo tu přes padesát závodníků z jednadvaceti zemí světa.

Na závodech často potkáváte české freedivery, jak hodnotíte český freediving?

Jarmila Slovenčíková, Michal Rišian, Martin Štěpánek a Alena ukazují, že český freediving žije a je skvělý, má mnoho skvělých sportovců a různých stylů a možností.

Na závodech jste se také setkal s Ali Zabloudilovou, viděl jste ji soutěžit, strávili jste spolu čas při přípravě a výcviku. Prosím řekněte nám o ní pár slov...

Ali je silná freediverka. Každý výstup má dokonale pod kontrolou a působí vyrovnaně. Vždy má na tváři úsměv je šťastná po každém ponoru. Je znát, že miluje vodu a cítí se být její součástí.

 

Autor fotografií: © Daan Verhoeven

Informace a fotografie poskytla P. Procházková, děkujeme

Česká potápěčka vybojovala světové vítězství

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka