Česká komora fitness představila novinku: zdravotní fitness - Medical Fitness

Fitness profesionálové z řad provozovatelů fitness klubů, školících center či jednotlivých instruktorů a trenérů sdružených v České komoře fitness (ČKF) uspořádali odbornou konferenci za účasti největší světové fitness asociace IHRSA. Řeč byla nejen o pracovních příležitostech a aktuálních problémech v podnikání v tomto oboru, ale hlavně o nových trendech, zejména o vzniku tzv. zdravotních fitness.

Během konference, kterou uspořádala Česká komora fitness v Aquapalace Hotelu Prague, představil Hans Muench, ředitel evropské divize největší světové fitness asociace IHRSA systém tzv. Zdravotních fitness.

"Zdravotní fitness představuje partnerství fitness klubů, zdravotních zařízení a zdravotních pojišťoven. Zapojené fitness kluby musí vykazovat prokazatelnou kvalitu svých služeb, personálu i vybavení a samozřejmě spolehlivost," vysvětluje Hans Muench.

"Různé modely zdravotních fitness dobře fungují v celé Evropě. Například ve Vídni je to projekt Vienna Medical Fitness, v Německu Aktiva Medici, po celém Švýcarsku existuje síť center Kieser Training, která již působí i v České republice v Praze a Brně. V Irsku patří mezi zdravotní fitness Medfit, ve Velké Británii to je Nuffield, v Turecku velmi úspěšný Coliseum Medical Park a v Norsku Stamina HoT," vyjmenoval Hans Muench úspěšně realizované příklady z Evropy.

 

Cílem tzv. Zdravotních fitness je ve spolupráci s lékaři a zdravotními pojišťovnami nabízet takové funkční tréninky, které pomáhají při prevenci a léčbě onemocnění typu vysokého cholesterolu, artritidy, bolesti krční páteře, osteoporózy, cukrovky, vysokého krevního tlaku, bolestech bederní páteře a také vhodná cvičení pro ženy v těhotenství. „Podmínkou pro funkční systém je spolupráce s lékaři, kteří vědí, že existujete, věří v prevenci a jsou ochotni s vámi pracovat," uzavřel Hans Muench.

 

Česká komora fitness (ČKF) byla založena dne v roce 2011, prezidentkou je Jana Havrdová. ČKF má za cíl v úzké spolupráci se svými členy jasně nastavit minimální úroveň znalostí a dovedností fitness profesionálů v souladu s evropskými standardy. K tomu využívá Evropský kvalifikační rámec (European Qualifications Framework – EQF), který se do českého systému promítá v projektech Národní soustavy povolání (NSP) a Národní soustavy kvalifikací (NSK). ČKF vytvořila platformu pro vyhledávání fitness profesionálů – funkční registr. Více na www.ceskakomorafitness.cz

 

IHRSA je mezinárodní asociací, která pomáhá fitness průmyslu a zároveň chrání a podporuje zdraví a fitness. Je to největší organizace na světě, má přes 11 tisíc členů a ze západu expanduje do střední a východní Evropy, má sídlo v americkém Bostonu. Svým členům poskytuje výhody, které jim pomáhají být úspěšní ve světě fitness podnikání. Vydává pravidelně reporty z celosvětového a evropského fitness industry. Česká komora fitness je novým členem IHRSA a má za úkol sbírat data z fitness sektoru za Českou republiku.

 

Tabulka 1)

Porovnání počtu klubových fitness a počtu členů dle zemí

Velmoci fitness jsou Velká Británie, Německo, Španělsko a Itálie, ve kterých je registrováno přes 7 milionů členů. V České republice je odhadem registrováno 60 tisíc členů. Je zde ale předpoklad pro další nárůst tohoto čísla z důvodu, že v ČR jsou preferovány spíše permanentky a jednotlivé vstupné nad paušálním klubovým ročním členstvím.

 

 

Tabulka 2)

Porovnání cvičících osob s nejrozvinutějšími trhy Evropy

Nejzajímavější údaj je procento cvičících v dané zemi. Zatímco u fitness velmocí je to mezi 10-16% populace, v České republice je to dle odhadů IHRSA pouhých 0,7% cvičících, optimističtější tuzemské odhady České komory fitness hovoří o 1,7 - 2% pravidelně cvičící populace.

 

Země

Počet obyvatel (mil)

Počet fitness klubů

Počet členů

(v mil.)

% cvičících na počet obyvatel země

Průměrná cena v €

Scandinavia D, F, N, S

35,4

3.287

2,81

12,3%

42,-

Germany

82,3

7.304

7.570

9,3%

46,-

UK

60,6

5.852

7,300

11,86%

62,-

Spain

45,2

5.630

5.630

16,59%

40,-

Italy

58,1

7.000

5,350

9,5%

45,-

Czech Rep.

10,5

350

0,060

0,7%

30,-

 

 

V rámci odborné konference zazněla další neméně zajímavá a aktuální témata fitness sektoru:

Fitness není charita! Přednáška o tom, jak nastavit cenu i systém správně fungujícího fitness centra. Přednášející: Tomáš Krmíček

Rozhodčí soud a jeho potenciál pro řešení sporů ve fitness. Přednášející: RNDr. Zdeněk Somr, předseda Rozhodčího soudu při HK a AK ČR

Proč Česká komora fitness? Přínosy pro majitele a provozovatele fitness center v ČR. Přednášející: Mgr. Jana Havrdová, Miroslav Jirčík

 

Fotografie poskytl Roman Hrůza, tiskový servis ČKF

Česká komora fitness představila novinku: zdravotní fitness - Medical Fitnessředitel evropské divize IHRSA Hans Muench / Jana Havrdová  skupinové foto 80 účastníků Mgr. Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness Česká komora fitness představila novinku: zdravotní fitness - Medical Fitness

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka