Češi mají bronzovou medaili z mistrovství světa týmů v potápění na nádech 2012

V neděli 16. 09. 2012 skončilo ve francouzském Nice mistrovství světa týmů ve freedivingu 2012. Český tým ve složení Michal Rišian, Martin Valenta a Miroslav Ševčík získal medaile za krásné 3. místo, na kterém skončili za prvními Chorvaty a druhými Francouzi. Týmový šampionát ve freedivingu se koná vždy ve dvouletém intervalu a pravidelně se střídá se soutěží jednotlivců.

V letošním roce se mistrovství světa konalo ve francouzském Nice a účastnilo se ho více jak 35 zemí. Konkurence byla obrovská a výkony, které závodníci na předních příčkách podávali, byly opravdu velmi vyrovnané. Češi se o bronzovou medaili poprali nejen s Chorvaty a Francouzi, ale hlavně s ruským, italským a slovinským týmem.

 

Po první soutěžní disciplíně konstantní váha s ploutvemi (CWT) potvrdili Češi, že patří mezi světovou špičku freedivingu. Michal Rišian se potopil do hloubky 102 metrů. Další body doplnil pro český tým Martin Valenta potopenou hloubkou 74 metrů a třetí závodník Miroslav Ševčík se potopil do hloubky 70 metrů. Svými výkony po první disciplíně byli Češi na průběžném neoficiálním 5. místě. Nejhlouběji se v konstantní váze s ploutvemi potopil francouzský závodník Guillaume Nery, a to do 114 metrů. Třetí nejhlubší ponor měl Alexey Molchanov, který doplaval do hloubky 100 metrů.

 

Závody pokračovaly bazénovou disciplínou statická apnoe (STA). V disciplíně statická apnoe se soutěží, kdo vydrží nejdéle na jeden nádech v klidové poloze.  Naši závodníci předvedli skvělé výkony, Martin Valenta zadržel dech na 7 minut 7 sekund, Michal Rišian 6 minut a 21 sekund a třetí závodník Miroslav Ševčík je doplnil výkonem 5 minut 43 sekund. Po dvou disciplínách získaly s odstupem nejvíce bodů týmy Chorvatska a Francie, a za nimi se na průběžném třetím místě umístili Češi.

 

Na závěr čekala závodníky dynamická apnoe s ploutvemi (DYN). První plaval Michal Rišian, opět se stal druhým nejlepším atletem v další disciplíně, a to doplavanou vzdáleností 238 metrů na jeden nádech. Také se tímto výkonem stal držitelem nového českého národního rekordu. Druhý plaval Martin Valenta s výkonem 200 metrů a třetímu závodníkovi M. Ševčíkovi stačilo uplavat 150 metrů na jeden nádech, a tím potvrdit pozici českého týmu na celkovém třetím místě.

 

MS týmů 2012 ve Francii se čeští reprezentanti mohli zúčastnit díky významné podpoře společností Apneaman, Lighthouse Dive centrum, Apneautic a dalších partnerů. O tým se celou dobu staral kapitán a zároveň trenér českého týmu Martin Zajac z klubu Apneaman.

 

Celkové výsledky muži:

  1. místo Chorvatsko

  2. místo Francie

  3. místo Česká republika

 

Celkové výsledky ženy:

  1. místo Japonsko

  2. místo Francie

  3. místo Srbsko

 

Královská disciplína freedivingu - konstantní zátěž, při které potápěč během pokusu využívá k ponoru i k výstupu pouze síly svých nohou opatřených ploutvemi. Atlet se nesmí dotknout vodícího lana s výjimkou obratu v nejhlubší části ponoru, kde může závodník lano uchopit, uvolnit cedulku s označením hloubky a odrazit se zpět. Konstantní váha se tak nazývá proto, že není dovoleno si ponor ulehčit odhozením zátěžového opasku před výstupem. Dále se dělí na kategorie s ploutvemi (CWT) i bez ploutví (CNF).

 

Bazénové disciplíny:

Statická apnea (STA)
Potápěč se snaží vydržet pod vodou na nádech po co nejdelší čas, přičemž může volně plavat na hladině, nebo být úplně ponořen /nejhlouběji však do 3 metrů/.

Dynamická apnea s ploutvemi (DYN)
Tato disciplína spočívá v uplavání co nejdelší vzdálenosti pod vodou na jeden nádech s ploutvemi.

 

Informace a fotografie poskytla P. Procházková, děkujeme

 

Oficiální stránky AIDA Team Freediving World Championship 2012:

Češi mají bronzovou medaili z mistrovství světa týmů v potápění na nádech 2012Češi mají bronzovou medaili z mistrovství světa týmů v potápění na nádech 2012Češi mají bronzovou medaili z mistrovství světa týmů v potápění na nádech 2012

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka