Být neplavec je škoda

využijte zimních plaveckých kurzů

Neumět plavat není hanba, ale člověk se tak ochuzuje o spoustu krásných zážitků. U dětí je pak „umění plavat“ zcela zásadní pro rodičovský klid. Máte-li doma starší dítě, které zatím patří mezi neplavce, neváhejte a přihlaste ho právě teď v zimě do plaveckého kurzu. Příští léto tak bude radostnější pro něj i pro vás.

„Neexistuje odpověď na otázku, do jakého věku je dobré naučit se plavat. Člověk nemusí umět plavat nikdy, ale ošidí se tak o spoustu krásných zážitků. A pro náš rodičovský klid je určitě dobré vědět, že se dítě umí u vody a ve vodě bezpečně chovat. Že ví, kdy je vstup do ní bezpečný, že umí odhadnout své síly a plavecké schopnosti. Na všech aktivitách školních i mimoškolních jsou samozřejmě vzdělaní lektoři, ale pokud se naše dítě bude umět ve vodě zodpovědně pohybovat, všechny tábory a podobné radovánky si užije hodnotněji a my jako rodiče budeme ve větším klidu,“ říká Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík, který provozuje několik bazénů a kromě plavání pro nejmenší nabízí kvalitní plaveckou školu pro starší děti.

Čím dřív, tím líp

„Troufnu si říct, že i 70letý člověk se naučí plavat. A budete překvapeni. I v metodice dospělých se začíná výukou plaveckých dovedností a i v tomto věku je ideální provádět veškerou výuku formou hry,“ radí odbornice. U starších dětí, které začínají s plaváním, je pak prý třeba mít na paměti, že nikdy nemůžou přeskočit základy, které se již plavající děti do té doby naučily. Skutečně se můžeme naučit plavat v jakémkoliv věku. Ovšem, podobně jako u jiných sportů, je lepší nabídnout dítěti aspoň základy plavání už v předškolním věku. Později už totiž může mít nějakou špatnou zkušenost s vodou, bude třeba bojácnější… Ve vyšším věku zkrátka není výuka plavání tak spontánní.

Lepší podmínky a více trpělivosti

Jaký postup tedy zvolit, pokud máme doma třeba 10leté dítě, které dosud neumí plavat? Máme se ho snažit učit sami, nebo je vhodnější přihlásit ho do kurzu plavání?

Metodika plavání není nijak komplikovaná. Ale právě tato disciplína patří mezi sporty, kdy je velmi obtížné učit vlastního potomka. Proto je vhodnější navštívit odborníky a plaveckou školu. Dítě v tomto věku se bude mnohem radostněji učit nové věci v kolektivu stejně starých dětí, navíc - v plaveckých školách mají i větší nabídku plaveckých pomůcek. U starších dětí se například při výuce často používá „ježek“ – bederní nadlehčovací pás, který je vždy doplněn plavací destičkou, jež jistí těžiště horních končetin. V plaveckých školách mají zároveň i mnohem více zkušeností a praxe. V plaveckých školách také dokážou děti lépe a efektivněji motivovat. A v neposlední řadě bývá lidská trpělivost daleko větší při výuce jiných dětí, než těch vlastních…

Nelze přeskočit základy

Prvním krokem a nedílnou součástí výuky plavání jsou základní plavecké dovednosti. Především: dýchání do vody, splývavá poloha (na břiše i na zádech s hlavou v prodloužení trupu), orientace ve vodě i pod vodou (je nutné mít otevřené oči), pády a skoky (různé druhy skoků, které provádíme z rozdílných výšek), zažít si „pocit vody“ (pochopit a cítit záběrové plochy a polohy, pochopit, které pohyby zajišťují pohyb vpřed a naopak).

Pokud děti chodí do kurzů plavání pravidelně, první roky se formou hry seznamují a učí základní plavecké dovednosti. Je nutné apelovat na rodiče, že naučit se tyto základy je pro následující výuku samotných plaveckých způsobů naprosto nezbytné. Při pravidelné návštěvě kurzů nastává ideální doba pro výuku konkrétních plaveckých způsobů na rozhraní předškolního a školního věku. Plavecké způsoby se učí rozfázovaně. Postupně se učí pohyb horních končetin, dolních končetin, zdokonaluje se souhra v dýchání a všechny prvky směřují k celkové koordinaci a k provedení správného plaveckého způsobu.

Osvědčil se znak

Obecně se v Česku v plaveckých školách často začíná výukou plaveckého způsobu prsa. „Možná je to tím, že sem přicházejí školy, které mají plavání jako součást tělesné výchovy, a je tedy zřejmé, že mají na výuku přesně vymezených 10 lekcí. Předpokládám, že jednotlivé plavecké školy vědí, proč tak činí, a mají s tím dobré zkušenosti. Nám se ale velmi osvědčilo začít výukou plaveckého způsobu znak,“ líčí své zkušenosti Štěpánka Štrougalová. „K této teorii jsme se dopracovali během naší třicetileté praxe. Odpadá totiž souhra s pravidelným dýcháním do vody a děti se velmi brzo mohou radovat ze svých dovedností. Zároveň víme, že k nám děti na plavání chodí dlouhodobě a ke všem plaveckým způsobům se postupně dopracujeme – když děti zvládnou znak, pokračujeme základy kraulu a přidává se plavecký způsob prsa. Motýlek (plavecký způsob známý také jako delfín) ale přichází až později, to je už totiž opravdu vyšší dívčí.“

Fotografie zaslala Martina Kadlecová, AMAZE.cz – děkujeme.

Být neplavec je škodaBýt neplavec je škodaBýt neplavec je škoda

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka