Beskydy jsou pro severskou chůzi ideální místo

Nordic walking je nejen oblíbenou aktivitou sportovců a turistů, ale představuje hlavně příjemný a dostupný prostředek pro každého, kdo si chce zlepšit fyzickou kondici nebo shodit pár nadbytečných kil. Možnost půjčit si zdarma hole a vyrazit s instruktorem na výlet po CHKO Beskydy si pochvalují i hosté hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

„Stejně jako spousta jiných zajímavých věcí, i nordic walking vznikl vlastně náhodou. Když se měl 5. ledna v roce 1988 konat v Helsinkách závod na běžkách, příroda zklamala – nenapadl sníh, a tak hrozilo, že se závod zruší. Jenže právě tehdy napadlo organizátory náhradní řešení, které se později ukázalo jako geniální nápad,“ přibližuje počátky populární severské chůze Martina Žáčková ze Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Závodníci tehdy vyrazili na trasu bez lyží, pouze s hůlkami, a nový sport byl na světě. Disciplína, které se také přezdívá „severská chůze“, se rychle rozšířila z rodného Finska po celé Skandinávii a odtud dále do Evropy.

Také v Resortu Valachy patří nordic walking k oblíbeným sportovním aktivitám. „Naši hosté rádi využívají možnosti půjčit si v hotelu zdarma hole na NW nebo se rovnou zúčastnit organizovaných vycházek se zkušeným instruktorem. Jistě k tomu přispívá i nádherné prostředí CHKO Beskydy s turistickými okruhy, které jsme speciálně pro nordic walking vyznačili a jsou pro tuto nenáročnou a přitom velmi příjemnou a zdraví prospěšnou sportovní disciplínu ideální,“ dodává Martina Žáčková.

Nordic walkingu fandí i lékaři

Pro lyžaře, stejně jako pro řadu dalších sportovců, se stal nordic walking postupem času nezbytnou součástí letního tréninku – s jeho pomocí se procvičují svalové partie, které jsou právě pro běh na lyžích důležité. Ovšem největší zásluhy má tento sport za své rozšíření a působení na laickou veřejnost. Díky severské chůzi se totiž začali věnovat turistice a pohybu i lidé, které by jinak samotná chůze nebavila. S hůlkami jsou i procházky zábavnější, zvláště když se vyrazí s partou podobně naladěných přátel. Navíc neexistují téměř žádná omezení, nordic walking lze doporučit i lidem s nadváhou nebo seniorům, pro které je severská chůze velmi šetrná a přitom efektivní – posiluje se při ní srdce i komplexně celý pohybový aparát. Také proto lékaři doporučují tuto aktivitu například lidem s osteoporózou nebo artrózou, v rámci rehabilitace u řady onemocnění pohybového systému nebo poúrazových stavů a například i po operacích srdce. Oproti běžné chůzi se dá navíc při nordic walkingu spálit o 20 % více kalorií (za hodinu až 400 kalorií) a tělo se díky tomu naučí lépe hospodařit s cholesterolem.

Nepodceňte správnou techniku chůze

Pozitivních zdravotních účinků má nordic walking ještě mnohem více – umožňuje aktivně zapojit a posílit 90 % svalů celého těla, pomáhá zlepšit pohyblivost páteře, a tak uvolnit napětí krčních, ramenních a mezilopatkových svalů, přispívá ke správnému držení těla, posiluje oběhový systém a dýchací ústrojí, zlepšuje koordinaci pohybů i metabolismus. Hole snižují zátěž kladenou na klouby a zajišťují lepší stabilitu. To vše ale platí jen za předpokladu, že se s holemi naučíme chodit správně. „Základem je efektivní koordinace nohou a paží, kdy se střídá pravá ruka s levou nohou a naopak. Všemu napomáhá správný odraz pomocí holí. Proto doporučuji využít příležitosti, kdy je možné naučit se správné technice chůze od zkušeného instruktora. Ostatně kdy jindy se nabízí lepší možnost vyzkoušet si nordic walking, než třeba v rámci relaxačního pobytu nebo dovolené, kde vám hole přímo na místě ochotně a zdarma zapůjčí? Navíc – podle zkušeností našich hostů patří nordic walking v CHKO Beskydy, i díky atraktivním výhledům na turistických trasách, k těm nejatraktivnějším v celé republice,“ říká Martina Žáčková ze Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

Fotografie zaslala Zuzana Rybářová, AMAZE.cz – děkujeme.

Beskydy jsou pro severskou chůzi ideální místoBeskydy jsou pro severskou chůzi ideální místoSpa hotel LanternaSpa hotel Lanterna

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka