Andělé na podložkách

... pomyslela jsem si, když jsem v jednom televizním pořadu viděla lekci dětské jógy, kterou vedla herečka a jogínka Petra Špindlerová. O tom, že Petra jógou doslova žije a je i velkou vyznavačkou zdravého životního stylu, jste si už na Wellnessnovinách mohli přečíst. S tím, že je propagátorkou, ale i učitelkou dětské jógy, vás chci seznámit v rozhovoru právě na toto téma.

Jógové cvičení pro děti u nás není zatím příliš rozšířené, ani známé, jak jste se k němu dostala Vy?
Já sama cvičím jógu již mnoho let, začala jsem s ní ještě dávno před tím, než se stala módou. Ale k nápadu specializovat se na dětské cvičení mne přivedl můj syn. Cvičím totiž doma pravidelně každé ráno, on mne u toho ještě coby batole pozoroval z gauče a jednou ráno mně začal napodobovat a snažil se "cvičit" se mnou.
K systematické práci s dětmi pak byla ještě dlouhá cesta, protože, i když jsem měla spoustu vlastních zkušeností, cvičení s dětmi je přeci jen specifické. Takovým důležitým impulzem byl zájem od majitelů školky, kam chodí můj syn. Ti mě oslovili ke spolupráci a tam jsem viděla, že cvičení se ohromě líbí dospělým i dětem.

Jaká má cvičení s dětmi specifika a jak na děti působí?
Samozřejmě, ani děti by neměly cca 2 hodiny před cvičením nic jíst, to je stejné jako u všech ostatních, ale při dětském cvičení je třeba ve zvýšené míře dbát na bezpečnost a vyváženost. Například musí být v rovnováze předklonové a záklonové pozice. V lekcích vycházím z nápodoby chování zvířátek, protože tohle je dětem blízké.
Když si vzpomenu na naši generaci, jak jsme byli ohební, pružní a šikovní, vidím, jak tohle všechno dnešním dětem chybí. Děti mají problémy s páteří, různá zakřivení a tady všude může jóga pomoci. Také pomáhá děti zklidnit, usměrnit, učí jemnosti a nenásilí. V lekcích se snažíme vnímat také ten nehmotný svět, a to děti moc baví. V mých kurzech jde o tzv. asistovanou jógu, kdy náročnější cviky děti dělají na vás a vy jim poskytujete oporu. Tím je cvičení bezpečné a zvládnutí té které polohy/ásány je pro děti veliká výzva.
V mých lekcích děti cvičí bez rodičů a také bez "dohledu" rodičů nebo doprovodu a na lekci může být maximálně 10 dětí. Co také dětem nikdy neodpustím, je podíl na společné přípravě a závěrečném úklidu, které považuji za přirozenou součást naší lekce. Naštěstí je k tomu není třeba pobízet, protože i tohle dělají rády.

Existuje na cvičení s dětmi nějaká metodika, nebo je to kombinace Vašich vlastních zkušeností?
Nejsem si jistá, zda něco podobného u nás existuje. Já jsem hodně vycházela ze zahraničních zkušeností. Mým vzorem je v tomto směru jogínka Marsha Wenig, nebo, z těch u nás známějších, doktor Karel Nešpor. Přesto jsem šla a stále jdu vlastní cestou.
Hodiny nemůžou být otevřenou lekcí, kdy dítě jednou přijde a jednou ne. Takové jednorázové "hurá akce", podle mě nemají vůbec žádný efekt. Děti dělají v jednotlivých lekcích ohromné pokroky. Ke cvičení máme různé říkanky a básničky, časem se víc a víc prohlubuje a piluje ta která ásána a tím pádem má stále větší a větší účinek na fyzické i mentální tělo. Používám také obrázky, kde jsou ásány nakreslené ve 4 - 5 pozicích podle obtížnosti a podle toho vidíme, jaké děláme pokroky. Takže děti se hrozně těší, až postoupí na další stupínek.
S menšími dětmi začínám lekci hodně dynamicky, aby ze sebe dostaly všechnu přebytečnou  energii, mají hroznou potřebu se vypovídat, a to všechno musí následovat po té dynamické části, aby potom měly schopnost se soustředit. Tahle fáze trvá klidně i 20 minut, než se sladíme dohromady. Starší děti na 1. stupni už to tolik nepotřebují, ty jsou schopné se zkoncentrovat o trochu rychleji. Musí proběhnout jakési sladění energií, abychom společně mohli dále postoupit vpřed.
Samozřejmě, vždy musím vycházet z dětí a jejich únavy.
Co se týče vzdělání a vzdělávání, které stále trvá... absolvovala jsem akreditovaný lektorský kurz v České akademii jógy a nakonec i kurz první pomoci, abych si byla jistá, že jsem pro bezpečí dětí udělala maximum.

Jak reagují rodiče?
Záleží na tom, zda rodiče jógu sami cvičí. Například v Yardresortu, kde také cvičím, jsou hodiny sestavené tak, že pokud cvičí dospělí, souběžně probíhá také dětská lekce. Rodiče, kteří sami nemají s jógu zkušenost, reagují zpočátku překvapeně, ale vesměs velmi pozitivně. Myslím, že jsou příjemně překvapení, když se dětem na hodinách líbí a chtějí tam zůstávat, že oceňují, že děti mají i fyzickou aktivitu. Rodiče, kteří sami cvičí, vítají možnost, že lekce pro dospělé i lekce pro děti probíhají souběžně v jednom čase.
V joga centru Akasha na Letné je to trochu jiné, rodiče mi děti odevzdají a mají hodinu času jen pro sebe!
Zpětná vazba od rodičů je, myslím, pozitivní. Sami vidí, že dětem se rovná páteř, zatahuje bříško. Doma děti rády ukazují, co se naučily.

Máte jistotu, že si děti doma cvičí správně?

Jak říká můj učitel jógy, každá snaha se cení a každý pokus vedený dobrou vírou a nenásilím na sobě nebo okolí se počítá...

Co přináší jógové cvičení s dětmi Vám osobně?
Z každé lekce odcházím pozitivně naladěná. Když vidím, že po ukázkové hodině 100% dětí zůstává, to je pro mě obrovská radost. Díky  joze a dětem se stále učím daleko větší empatii a pokoře. Nejhezčí je, když se děti na svou lekci těší a chodí rády a dobrovolně....

Děkuji za rozhovor. Ptala se Petra Dolanská

 

Fotografie z archivu Petry Špindlerové.

Andělé na podložkáchAndělé na podložkáchAndělé na podložkách

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka