5 věcí, na které si dát pozor při výběru stanu

Rozhovor s Vítem Hruškou

Zkušení cestovatelé říkají, že chcete-li důkladně poznat nová místa, je nejlepší prozkoumat je hezky po svých a spát přitom ve stanu. Zeptali jsme se proto odborníků, na co si dát při výběru stanu pozor, aby se v něm při dovolené dobře bydlelo.

„Jednou z důležitých věcí, kterou je nutné si před nákupem ohlídat, je vstup do stanu. Pokud je vchod příliš úzký nebo nízký, může zvláště vysokým nebo hůře pohyblivým lidem stanování dost znepříjemnit. Proto radím – pokud to jde, nechte si stany rozdělat a vyzkoušejte je – například na každoroční Výstavě stanů a vybavení do přírody. Snadno tak v praxi zjistíte, zdali je pro vás stan dostatečně vysoký a jestli má rozumně vyřešené vstupy a předsíně,“ doporučuje Vít Hruška z e-shopu s outdoorovým vybavením 4camping.cz, kde najdete veškeré potřebné vybavení do přírody.

Puťák, nebo kemp?

Ideální je, pokud vám prodavač umožní, abyste si sami vyzkoušeli stan složit a rozložit. Hned budete vědět, jak je to obtížné – zdali to zvládnete sami, nebo bude nutné zapojit celou rodinu. „Jestliže si stan pořizujete hlavně pro putování přírodou, kdy lze očekávat, že ho budete dennodenně večer stavět a ráno zase skládat, určitě si připlaťte za model s duralovými tyčemi, které lépe odolávají častému ohýbání a povolování. Pokud se však chystáte zakotvit v kempu, kde stan bude stát třeba týden na jednom místě, bez obav zvolte laminátové nebo durawrapové pruty – poslouží vám perfektně,“ radí odborník Vít Hruška.

Tip pro vás: Durawrap je laminát s povrchovou úpravou, která mírně zvyšuje cenu, ale podstatně prodlužuje životnost. Navíc – pokud se tyč zlomí, zůstává místo zlomu hladké, na rozdíl od roztřepeného duralu.

Jděte do tunelu!

O tom, zda se budete ve stanu cítit pohodlně, do velké míry rozhoduje tvar jeho konstrukce. Mezi nejprodávanější patří kopule, které dobře odolávají větru, jednoduše se staví a dají se přenášet i postavené. Ovšem velké výhody nabízejí i tunelové stany, které nejlépe využívají vnitřní prostor, jsou prostornější a rychle a jednoduše se staví. Je zvláštní, že právě u nás je odlišná situace oproti ostatním západoevropským trhům, kde tunely u zákazníků jasně vedou. „U nás se zatím více prodávají kopule. Důvodem je nejspíš fakt, že tunely vyžadují kotvení, čehož se někteří zákazníci zcela zbytečně obávají. K postavení přitom stačí pouhé 4 kolíky. Anebo klidně 4 kameny, 4 cepíny nebo 4 lyže,“ říká Vít Hruška ze serveru 4camping.cz a vyjmenovává další přednosti tunelové konstrukce. „Díky relativně krátkým tyčím, které se nikde nekříží, se tunel velmi rychle a snadno staví. Navíc má vždy vnější konstrukci, tedy je možné stavět obě vrstvy najednou. Jestliže má stan navíc systémy urychlující stavbu, jako například na jedné straně zapošité tunýlky, zvládnete jeho postavení za polovinu času oproti stavbě kopule.“ A pokud se stále nemůžete rozhodnout, který z typů konstrukcí vybrat, můžete po vzoru chytré horákyně zvolit kombinovaný stan, jehož základ tvoří kupole a na ni jsou napojené tunely ložnic.

Budiž světlo

Při výběru stanu ovšem věnujte pozornost nejen technickému řešení, ale také použitým materiálům, které například ovlivňují, kolik budete mít uvnitř stanu světla. O tom rozhoduje kromě barvy a gramáže látky také její technologická úprava. Tropika a podlážky moderních stanů dnes vznikají převážně z polyesteru nebo nylonu. Avšak oba materiály nutně potřebují zátěr, který jim dodá voděodpudivost. K tomu slouží polyuretan nebo silikon. „Výhodou je ripstopová technologie úpravy tropika stanů, díky níž je tkanina pevnější, a pokud přece jen dojde k jejímu poškození, trhlina by se neměla snadno a rychle šířit dál. Tato úprava přináší i větší průsvitnost tropika, díky níž proniká do stanu dvakrát tolik světla, než když se použije klasický materiál bez ripstopu,“ přidává zajímavý tip Vít Hruška z 4camping.cz a dodává, že u podlážek se nejčastěji používá kombinace nylonu s vnitřním polyuretanem. Takový materiál je velmi pevný, mechanicky odolný, nepřidá stanu na hmotnosti ani nijak nenavyšuje cenu.

Co si ohlídat před nákupem:

  • pohodlný vstup do stanu
  • vhodný tvar konstrukce
  • materiál tyčí
  • materiál tropika
  • provedení podlážky

Produkty:

Tunelový stan pro nadšené cestovatele

Prostorný tunelový stan Coleman Tasman 3 je ideální volbou pro nadšené cestovatele. Lomená konstrukce tunelového turistického stanu Tasman 3 zvětšuje výšku stanu a zároveň zvyšuje odolnost konstrukce proti větru. Zdvižená podlážka zajišťuje ochranu předsíňky před přívaly vody a bláta. Díky nadměrně prostorné předsíni se dvěma vchody se dá ve stanu pohodlně fungovat i za špatného počasí.

Stan pro celou rodinu

Stan Coleman Trailblazer 5 Plus je vysoký a prostorný stan předurčený svým komfortem pro pobyt v kempu. Jeho stavba je velmi jednoduchá, obytný prostor má výšku k stání, v předsíni se dá pohodlně pracovat, vařit nebo jen sedět u stolu. Podlážka v předsíni stanu je vyjímatelná a má zvýšené konce, což zabraňuje průniku nečistot zvenčí do předsíně stanu. K dispozici jsou tři velké vchody.

Stan pro dva

Stan Vango Soul 200 je ideální v případě, kdy upřednostňujete nízkou váhu a rychlost postavení stanu. Díky speciální tunelové konstrukci ho postavíte opravdu rychle. Nízký stan Soul je odolný vůči nepřízni počasí a tropiko se dá postavit jako první. Za deště tedy můžete nejprve vztyčit svrchní stan a až poté do něj vepnout stan vnitřní. Také balení stanu je rychlé a jednoduché díky kompresnímu vaku.

Fotografie zaslala Zuzana Rybářová, AMAZE.media – děkujeme.

5 věcí, na které si dát pozor při výběru stanuVít HruškaColeman Trailblazer 5 Plus Stan Vango Soul 200 5 věcí, na které si dát pozor při výběru stanutunelový stan Coleman Tasman 3

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka