5 tipů, jak zklidnit děti a naučit je relaxovat

Nabídka aktivního odpočinku v podobě masáží a různých způsobů relaxace je dnes obrovská už i pro děti. Ale opravdu je u nich třeba za relaxaci utrácet peníze? Tady je pět osvědčených tipů, jak děti zklidnit a naučit je relaxovat úplně zadarmo.

Nemusí spát, stačí, když leží

Stejně jako u dospělých, i potřeba spánku u dětí je individuální. Některé dítě ráno vstane a funguje celý den, jiné se rádo dospí. Spánek je sice nejlepší forma odpočinku, ale to ještě neznamená, že každé dítě musí chodit odpoledne spát. Úplně postačí, když má potomek možnost si na hodinku „zalézt“ a poležet třeba na polštáři. Dobře funguje, když je k tomu v domě nebo v bytě určené jedno konkrétní místo, kde dítě už tuší, jaký rituál ho čeká. „U nás doma k tomu dobře fungují bunkry, které děti staví z různých polštářů a dek,“ říká Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz, který zaštiťuje úspěšný projekt Děti na startu, v němž vede nejmenší ke zdravému životnímu stylu. „Dám jim do bunkru další polštáře, zalezou si tam a já jim na půl hodiny nebo hodinu pustím audiopohádku, při které buď usnou, nebo neusnou.“ Pokud vaše děti nejsou zrovna „bunkroví“ nadšenci, nevadí. Můžete využít jakýkoliv jiný kout, který poslouží jako odpočinkové místo. Uvidíte, jak rychle se z relaxace stane rituál, který budou děti provádět zcela automaticky.

Buďte jim vzorem

Těžko přesvědčíte své dítě o tom, jak je odpočinek skvělý, když ho zanesete do postele, uložíte, nakážete mu odpočívat, a sami neodpočíváte. Je to jako s každou jinou aktivitou, u které je potřeba být dítěti vzorem. Jak na to? Udělejte z odpočinku zajímavost. „Nechce se ti spát? Nevadí. Vezmeme si do postele pár oblíbených knížek a budeme si chvilku prohlížet nebo číst,“ je jedna z cest, jak dítě nenásilnou formou přimět k relaxaci. Pokud je to ve vašich silách, zkuste aspoň začít siestu s potomkem – opravdu si společně čtěte, na chvilku si lehněte, povídejte si a uvidíte, že najednou bude dítě odpočívat bez protestů a rádo.

Naučte dítě relaxační hry

Některé děti stačí položit a budou odpočívat nebo usnou samy od sebe, temperamentnější potomky je potřeba trochu zklidnit. Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík navrhuje použít klidné hry, například: posadit dítě zády k sobě nebo položit ho na břicho a na záda mu prstem psát tvary, písmena, kreslit zvířátka (záleží na věku dítěte a jeho schopnostech) a nechat ho hádat, co to je. Dvouleté a starší děti tuhle hru milují. „U starších dětí můžete dobře využít i hry s dechem, které je zklidní. Nejprve ho nechte úplně vydechnout, pak nadechnout, na chvilku dech zadržet a zase úplně vydechnout,“ popisuje. U dvou až tříletých dětí jde toto skvěle trénovat nápodobou, kdy cvičení provádíte vy, dítě vás sleduje a poté jej opakuje.

Neorganizujte jim každou minutu života

„Poslední dobou velmi silně vnímám, jak dětem plníme den kroužky a organizujeme jim doslova každou minutu života, takže vůbec nemají prostor dělat si někdy jen to, co je zrovna napadne,“ říká Martina Linková z portálu kreativního tvoření Aladine.cz. Její tip je proto úplně prostý: nechat dětem chvíli času pro sebe, ať si dělají, na co zrovna mají chuť. „Schválně pozorujte, jak se za chvilku zaberou do hry nebo začtou do knížky a vnoří se do úplně jiného světa – to je přesně to, co tak pracně hledáme v meditacích a relaxačních technikách: vypnout okolní svět a být tady a teď. Děti to umí přirozeně, jenom jim k tomu nedáváme prostor,“ upozorňuje odbornice. Někdy děti neví, s čím si začít hrát. Je to jako s kreativitou, když máme napsat první řádek či udělat první tah štětcem a máme pocit, že to nejde. Martina Linková to dělá tak, že dětem pomáhá začít. Nechá je vybrat, co by chtěly dělat, a poté s nimi začne stavět kostky, malovat nebo cokoliv jiného. „Stačí vzít do ruky pár kostek, zeptat se na několik drobností a po chvilce vím, že můžu po špičkách odejít,“ dodává.

Vezměte je do přírody

Většinou platí, že nejlépe si člověk odpočine v přírodě, v klidu, daleko od ruchu a každodenního stresu. Proč by to děti měly mít jinak? I ony budou rády za procházku lesem, sbírání barevných listů, kaštanů nebo hledání stop zvířat. Jejich hlava si krásně odpočine od sezení v lavici, dělání úkolů i hraní na počítači. Zdravý vzduch jim prospěje, uklidní se, přijdou na jiné myšlenky a najdou třeba i novou inspiraci. „V přírodě je klid, kterého dnešní děti, často přetěžované množstvím aktivit, příliš nemají. Zařaďte podobnou společnou procházku do vašeho režimu ideálně dvakrát týdně a uvidíte, že bude bavit nejen děti, ale i vás,“ prozrazuje svůj recept Kristýna Přibylová, zakladatelka úspěšných dětských tělocvičen i venkovních sportovních kurzů Monkey’s Gym.

Fotografie zaslala Martina Kadlecová, Amaze.Media – děkujeme.

5 tipů, jak zklidnit děti a naučit je relaxovatJana HavrdováŠtěpánka Štrougalová5 tipů, jak zklidnit děti a naučit je relaxovatAladine.czKristýna Přibylová

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka