5 rad, jak začít na skialpech a čím se na ně vybavit

Máte rádi hory a chcete je poznávat i v zimě trochu jinak, než jen z upravených sjezdovek či běžkařských tratí? Vyzkoušejte skialpinismus. Je to zábavný a krásný sport, při kterém uděláte hodně pro své zdraví i kondici. Jak na to?

1. Kde si skialp vyzkoušet? Počkejte si, až bude na horách dost sněhu a příjemné počasí, a vyrazte na jednu z mnoha testovacích akcí, které pravidelně organizují prodejci skialpinistického vybavení. Odborníci vám vysvětlí, jak lyže fungují, jak se co ovládá, zkontrolují, zda jste správně oblečení, a vyrazí s vámi na testovací procházku. Ve větších lyžařských střediscích Česka (Praděd, Dolní Morava, Pec pod Sněžkou, Bouřňák, Šumava) jsou dnes i půjčovny. České hory jsou navíc pro tento sport ideální. Krkonoše či Špičák na Šumavě mají dokonce doporučené trasy. Krásné je to v Beskydech, Jeseníkách, v okolí Králického Sněžníku. Trasy najdete i v Jizerských horách, ty si ovšem více užijete na běžkách. Vyrazit můžete i do Tater nebo do Alp – tam ovšem doporučujeme najmout si horského vůdce s mezinárodní licencí UIAGM.

2. Pro koho je skialp vhodný? „Hodí se pro každého, kdo umí aspoň trochu sjezdovat na lyžích, protože nejde jen o to vystoupat nahoru, ale je také nutné sjet z kopce dolů. Skialpinismus je o naprosté svobodě. Každý může přizpůsobit délku trasy a počet nastoupaných výškových metrů své kondici,“ vysvětluje horský vůdce Branislav Adamec, který v Česku zastupuje značku Dynafit a je jedním z těch, kteří stojí za popularitou skialpinismu v Čechách. Když vyráží na hory s biatlonistou Ondrou Moravcem, stihnou „dobýt“ za jeden den i tři vrcholy a zvládnout 2 500 výškových metrů. Když doprovází začátečníky nebo mámy od rodin, jdou na kratší a méně náročnou procházku, při které se stihne probrat třeba i to, jak jde život.

3. Je to bezpečné? Když je dost sněhu, dá se chodit kdekoliv. Třeba po sjezdovce s nasazenou čelovkou poté, co ji opustili lyžaři (pozor na rolby!). Anebo ve volném terénu v horách. Tady už je ale nutné mít předem dobře nastudovanou trasu, vědět, jak se bude během dne vyvíjet počasí a v batohu nesmí chybět „svatá trojice“ – lopatka, sonda a lavinový vyhledávač. A každý skialpinista musí vědět, jak je použít.

Pokud vyrážíte mimo sjezdovku, je dobré si hned od začátku osvojit pár zásad. Na túry se vydávejte jen s nabitým telefonem (ideálně se staženou aplikací Záchranka) a uloženým číslem na místní horskou službu. Vždy je lepší volat přímo na horskou službu než na číslo 120. Během túry si kontrolujte dostupnost signálu (pro případ nehody). A pokud budete vyrážet ve skupině, je dobré si určit, kdo bude vedoucí. A jestliže vás skialpinismus opravdu chytne, doporučujeme udělat si základní kurz a základní kurz lavinové prevence. Ideálně pod vedením horských vůdců s licencí UIAGM.

4. Jaké vybavení je třeba? Lyže pro skialp vypadají na první pohled podobně jako sjezdovky. Dokonce mají stejně trendy design, ne-li dokonce odvážnější. Trik spočívá v tom, že když se stoupá nahoru, je třeba zespoda upevnit „tulení pásy“, které zabraňují podklouzávání lyží a umožňují stoupání i ve strmém terénu. (Pro ekology – tulení pásy už se dnes nevyrábějí z kůže tuleňů, ale z mohérové vlny horských koz nebo ze syntetiky). Také vázání se liší od toho běžeckého a sjezdařského. Při stoupání do kopce se uvolní pata vázání, naopak před sjezdem se sundají pásy a vázání se upevní podobně jako při sjezdovém lyžování. Vázání má několik poloh a pata se dá zvednout podle sklonu stoupání. Boty pro skialp jsou lehčí než sjezdařské a mají dvě pozice – pro stoupání volnější a na sjezd pevnější.

5. Jak se obléct? Jedná se o velmi intenzivní aerobní sport, při kterém se člověk hodně zapotí. „Proto je třeba obléct se tak, abyste na začátku pociťovali mírný chlad. I když mrzne, můžete vyrazit jen v termoprádle a bundě, která dobře dýchá (například z materiálu Polartec Alpha). Nebojte se, brzy se zahřejete. Zbytek oblečení patří do batůžku – lehká péřovka, suché tričko, nepromokavá softshellová bunda pro případ sněžení či deště,“ dodává Branislav Adamec. Je také nutné myslet na doplňování kalorií – v batohu nesmí chybět zdravá tyčinka a hlavně termoska s teplým čajem! A nakonec ještě módní a praktický tip pro ženy, a tím je zateplovací sukénka. V ní se totiž budete cítit i při skialpu krásně a žensky a přitom zůstanete hezky v teple.

Výbava na skialp, která má šmrnc:

  • Mezalama je jedna z nejlehčích a nejprodyšnějších bund s aktivní izolací Polartec® Alpha. Je vhodná i při zvýšené aktivitě, jako je skialpinistický výstup, vysokohorská turistika či běžecké lyžování. Má anatomický střih, je vodě a větru odolná a vyrábí se v dámském i pánském střihu.
  • TLT Primaloft je elegantní a sexy sukně se zipem po celé délce, vodě a větru odolná, která se perfektně nosí díky pohodlnému střihu. Je vhodná na skialpy, využijete ji také při sjezdovém lyžování, anebo na horách při procházce, třeba do après ski baru.
  • Speedfit jsou velmi lehké a prodyšné kalhoty vhodné pro podzimní a zimní aktivity (běžecké lyžování, skialpy, turistika). Anatomický střih umožňuje volný pohyb v kolenou, kalhoty mají elastický pás, hybridní konstrukci a jsou vodě a větru odolné.
  • Speed Drayarn LS je lehké a rychleschnoucí triko s dlouhým rukávem, které bylo vyrobeno bezešvou technologií. Má také protizápachovou úpravu, takže je možné ho nosit i více dnů po sobě.
  • Radical GTX je lehká a prodyšná bunda z materiálu Gore-Tex® C Knit, která poslouží jako ideální svrchní vrstva za nepříznivého počasí. Má ventilaci, je kompatibilní s lyžařskou helmou, nepromokavá a větru odolná.
  • Radical down je velice lehká, voděodolná a teplá péřová bunda, která zahřeje ve městě i na horách, třeba při sjezdu po skialpovém výšlapu. Peří má voděodolnou úpravu downtec. Bunda je navíc velice elastická díky strečovým panelům.
  • Skialpové lyžáky Dynafit Hoji PX Tour jsou horkou novinkou oceněnou na loňském ISPO v Mnichově. Svůj název získaly podle světově proslulého freeridera Erica „Hoji“ Hjorleifsona, který se podílel na jejich vývoji. Jsou určené pro náročné sjezdy a nabízejí komfort při výstupu. Jazyk skeletu se snadno odklápí, aby se do bot dalo lehce vklouznout. Vyrábějí se v antracitové, oranžové či modrozelené barvě.
  • Lyže Dynafit SL 80 jsou první skialpové lyže vyrobené pro ženy a děti. Jsou lehké a snadno se ovládají. Vyrábějí se v délkách od 129 do 158 cm.

Oblečení a vybavení Dynafit lze koupit na www.rockpoint.cz

Zdroj a foto: www.dynafit.com, fotografie zaslala Zuzana Rybářová, AMAZE.cz – děkujeme.

5 rad, jak začít na skialpech a čím se na ně vybavit5 rad, jak začít na skialpech a čím se na ně vybavitSpeedfit MezalamaSpeed Drayarn LS

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka