4 důvody, proč vyzkoušet jógu v přírodě

Na zahrádce, v parku, na louce, zkrátka na čerstvém vzduchu. Zacvičte si v létě jógu venku a uvidíte, co to udělá s vaším tělem i náladou!

1. Pomůže proti bolestem zad i stresu

„Cvičení jógy pomáhá udržovat dobrý zdravotní stav, zvyšuje fyzickou kondici, pomáhá s bolestmi zad, zklidňuje nervový systém, rozvíjí rovnováhu a koordinaci pohybů a hlavně – odbourává stres. Můžete tak na dlouho načerpat čerstvou energii. Jóga není složitá, nebo nemusí být. Je prokázáno, že lidé bez jakýchkoliv zkušeností v ní udělají pokrok doslova během první hodiny. A zvládnou ji i lidé se zdravotními problémy. Jóga není jen o provádění cviků, ale především o správném dýchání. Pomáhá posilovat hluboký stabilizační systém, který mnohdy opomíjíme,“ upozorňuje Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz, který pořádá instruktorské kurzy.

2. Vybaveni jste pouze vlastním tělem

Jóga je vhodná téměř pro kohokoliv a dá se cvičit kdekoliv, protože na ni nepotřebujete žádné speciální nářadí ani prostory. „Cvičení na čerstvém vzduchu je skvělé a určitě ho doporučuji. Ideální je tráva nebo i jiný stabilní a člověku příjemný povrch, třeba dřevěná terasa. Nerovnosti nevadí, důležité je, aby bylo cvičební místo na rovině pro potřebnou stabilitu. Samozřejmostí je použití podložek,“ říká Kristýna Veitová, instruktorka jógy Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, který pořádá pravidelné lekce venkovní jógy pod vedením zkušených lektorů.

Napoprvé může být podle odbornice cvičení jógy venku nezvyk, ale člověk, který už jógu nějaký čas cvičí, si se soustředěním podle ní určitě poradí. „Je úkolem instruktora, aby zvolil vhodné místo, kde vás nebude rušit přílišný hluk nebo pohyb lidí.”

3. Propojíte tělo i mysl

Cvičení jógy mimo tělocvičnu má jiný rámec, a to vzduch, energii slunce a přírody a propojení všeho „vnitřního“ s tím „vnějším“. „Pokud stojím na trávě či v písku, musím více zapojovat svaly chodidel a více fixovat celý středový core břišní stěny. Musím jít ale především více a více do klidu a pozorování zevnitř, a vše, co je zvenku, se snažím nevnímat! Je to krásný proces probíhající zvnějšku dovnitř, a o tom jóga je! Stát se jedním organismem, nebýt oddělen, ale být součástí,“ vysvětluje Andrea Smékalová, majitelka Om Yoga Studia a garant rekvalifikace Instruktor jógy pro Školu fitness profesionálů FISAF.cz.

Jóga je podle ní vždy o energii. „Musí vám vyhovovat energie učitele, který k sobě přivede i energeticky podobnou skupinu lidí. A pak samozřejmě úroveň náročnosti jógy. Pokud toužím po klidné meditativní lekci, nevolím dynamické směry, a obráceně.“

4. S ranní jógou je hezký celý den

Cvičení jógy je podle odborníků vždy ideální pro nastartování na začátku dne, ideálně ještě před snídaní, ale příjemná může být i na konci dne ke zklidnění a uvolnění. „U nás se cvičí stranou obvyklého pohybu návštěvníků, na louce nebo dřevěné terase u blízkého hotelu Horal, a to v ranních hodinách od 8 do 9 hodin, kdy je tu ještě úplný klid a venku příjemná svěží teplota. Obecně v letních měsících určitě není vhodné pravé poledne, kdy je největší horko,“ varuje Kristýna Veitová ze Spa hotelu Lanterna.

Cvičení jógy venku se vždy odvíjí od prostředí a počasí. „Pro jógu není nikdy dobrý vítr, chladno a déšť! Jóga je spojena s klidem a teplem, aby svaly a šlachy byly prohřáté, nikoliv napnuté a chladné, což se děje při nižších teplotách. Bohužel ani teplé oblečení nepomáhá, a často je pak lepší volit tělocvičnu,“ doporučuje Andrea Smékalová s tím, že je při cvičení jógy venku vždy důležité mít k dispozici klidné místo, kde je člověk obklopen přírodou a nebude ničím vyrušován.

„V józe totiž nejde o to plnit výkony, ale vnímat sebe jako individualitu s respektem a laskavostí! Být pozorný vůči okolí, ale především vůči sobě, i toto učí jóga. Jóga má nekonečně možností proměn forem od mentálního k fyzickému a obráceně! Odráží duši a tělo jako propojený celek. Učí nás zářit,“ uzavírá Andrea Smékalová.

Tip: Jóga s indickým lektorem na Valašsku

Pravidelné lekce jógy v kouzelném koutu Valašska, stranou běžného ruchu a přitom na dosah všech možných wellness procedur a vynikající gastronomie, pořádá Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích. Při pobytu tady můžete své tělo i mysl odměnit pravidelnými lekcemi pod vedením indického lektora Zyiada, který pochází z Keraly a věnuje se jak józe, tak i ájurvédě a masážím. Přidejte k tomu poklidnou atmosféru Velkých Karlovic s pohodlím Spa hotelu Lanterna, zážitkovou gurmánskou restauraci Vyhlídka, odpočinek v relaxačním centru L-Spa s wellness procedurami, masážemi a s termálními bazény vyhřívanými až na 35 °C blízkého Wellness hotelu Horal – a pocit znovuzrození je zaručen.

 

Kde se dozvíte vše podstatné o józe?

Na kurzu Fisaf jóga basic se seznámíte s tím, co je jóga, dozvíte se spoustu zajímavostí o její filosofii, o anatomii a fyziologii lidského těla, ale také získáte základy a principy ásán a mnohé další jógové dovednosti. Kurz pořádá Škola fitness profesionálů FISAF.cz. Koná se 27. srpna až 1. září 2018 a průvodci vám tady budou zvučná lektorská jména, jako jsou Andrea Smékalová, Míša Svatošová, Kateřina Nováková, Martin Wagenknecht nebo Jan Šorf. Více se dozvíte na www.fisaf.cz

Fotografie zaslala Zuzana Rybářová, AMAZE.cz – děkujeme.

4 důvody, proč vyzkoušet jógu v přírodě4 důvody, proč vyzkoušet jógu v přírodě4 důvody, proč vyzkoušet jógu v přírodě4 důvody, proč vyzkoušet jógu v přírodě4 důvody, proč vyzkoušet jógu v přírodě

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka