14 tipů, jak vydržet u novoročního předsevzetí cvičit

déle než do konce ledna

Začít není tak složité. Ale vydržet, to už chce dobrý plán. Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz ví, jak to zařídit, aby vám novoroční předsevzetí cvičit vydrželo celý rok 2016 a aby vám navíc dělalo radost.

1. Nepopírejte sama sebe. Pokud jste sova, která do postele chodí v jednu hodinu ráno, co vás nutí myslet si, že s novým rokem budete vstávat v šest a chodit běhat? První dva týdny se překonáte, třetí si jednou dvakrát pospíte a s pohybem bude zase konec. Neměňte sebe, ale měňte okolnosti. Když víte, že cvičení takto brzo ráno nebo hned po probuzení není nic pro vás, přemýšlejte jak to zařídit, abyste ho zvládala odpoledne. Platí přitom, že čím pohodlnější podmínky, tím větší pravděpodobnost vypěstování dobrého návyku.

2. Poznejte sama sebe a podle toho vybírejte aktivitu. Jste spíš samotářka, nebo vás baví týmové sporty? Jste zapálená do novinek ve fitness centru, nebo vám stačí běh za domem? Vadí vám pár kilo nadváhy, nebo tyhle pocity dokážete hodit za hlavu? Tyhle otázky byste si měla dát ještě před novoročním předsevzetím.

3. Vyberte si svoji správnou aktivitu. Tohle navazuje na předchozí bod. Všichni dnes sice pějí ódy na jógu, ale proč se do ní nutit, když vás vůbec nebaví? „Když nevíte, která aktivita je ta pravá, vyrazte do fitness centra a dejte si tour po skupinových lekcích. Vyzkoušejte různé styly, časy, lektory a vyberte si,“ doporučuje Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz

4. Lokalita je všechno. Uvažujete o permanentce do fitness centra, o kterém mluví polovina města? Nejdůležitější otázka není, jaké to tam je, ale jak to máte daleko. Protože když hodina zumby bude nakonec trvat tři, nevydržíte na ni chodit, ani kdyby ji vedla nejúžasnější lektorka světa. Obecné pravidlo říká, že fitness centrum by nemělo být dál než deset minut od místa, kde bydlíte nebo kde pracujete. Ideální je napojit pohybovou aktivitu na cestu mezi prací a domovem, neboť takhle už máte z poloviny vyhráno.

5. Nepřepalte začátek. Člověk by se sice měl hýbat denně, ale cvičení dvakrát v týdnu je lepší než žádné. Navíc je to cíl, který se dá splnit. A přidávat můžete vždycky.

6. Vyberte si parťáka, který je k vám tvrdý. To je bohužel málokdy nejlepší kamarádka nebo někdo z blízkých, kteří většinou říkají: „Ale tak dneska si dej pohov, zasloužíš si to.“ Ne! Poslechnete jednou a víckrát už cvičit nepůjdete.

7. Pořiďte si vybavení. Cvičit se dá ve starém domácím tričku a dokonce i v Converskách. Ale není to žádný požitek. A když to není požitek, nebaví vás to a víckrát už to nechcete opakovat. Proto investujte do kvalitního oblečení, krokoměru a veškerého jiného vybavení. „Také doporučuji sestavit si svůj wish list, co dalšího byste si chtěla pořídit. Rodina bude mít inspiraci, co vám nadělit k narozeninám a vy motivaci pokračovat,“ doporučuje Jana Havrdová.

8. Mějte něco, na co se těšíte. Cvičení nemusíte bezmezně milovat od začátku do konce, ale je dobré mít něco, co vám při něm dělá radost: pohledného lektora, novou muziku v playlistu, saunovou chvilku poté. Cokoliv, na co se při pomyšlení na cvičení budete těšit.

9. Váš program patří do programu celé rodiny. „Máte na lednici pověšené rozvrhy dětí a jejich kroužků? Přidejte si tam i svůj rozvrh a ten dodržujte stejně, jako ho dodržujete v jejich případě,“ doporučuje Jana Havrdová. Starší děti už vydrží doma samy nebo mohou jít s vámi na paralelní lekci, případně si chvíli pohrát v dětském koutku.

10. Mějte závazky. Lidí, co vydrží cvičit jen pro radost a dobrý pocit je málo. Začínáte běhat? Přihlaste se na závod. Ideálně na takový, kde jako startovné musíte vybrat určitý obnos peněz na charitu a o finance požádat známé. Když se k něčemu zavážete, potažmo když do vás lidé investují peníze, hned si lenost rozmyslíte.

11. Cvičením se nabíjíte, ne vybíjíte. Že toho máte hodně a potřebujete si nejdřív odpočinout, protože jste hrozně unavená, je jedna z nejčastějších výmluv, proč necvičit. Jenže ono to funguje přesně obráceně. Když se přemůžete a vyrazíte na hodinu, s největší pravděpodobností zjistíte, že cvičení vám pomohlo se únavy zbavit. „Možná, že fyzicky to bude pro vás zátěž a pravděpodobně zaznamenáte řadu svalů, o kterých jste dlouhodobě neměla ani ponětí. Ale stačí se párkrát překonat a tyhle drobné bolesti se brzy srovnají,“ říká Jana Havrdová.

12. Mějte plán na krize. Krize se dějí. Děti onemocněly. Vy jste marod a nemůžete cvičit. Vybouchlo hlídání. Přemýšlejte o nich už dopředu, než se objeví. Totéž platí i pro dovolenou. Když před jarními prázdninami skončíte ve svém fitness centru s tím, že „někdy po nich“ (bez konkrétního data) se do něj vrátíte, už tam nejspíš nikdy nepůjdete. Začít znovu je totiž horší než začít, to vám řekne každý psycholog. Abyste se tomu vyhnula, zapište si do kalendáře konkrétní datum a hodinu, kdy budete zpátky, domluvte se na pevném datu s trenérem nebo s kamarádkou a tak dále. Tak budete mít pocit pauzy a ne toho, že jste skončila.

13. Poučte se z minulosti. Bylo v minulosti něco, díky čemu jste s jakýmkoliv svým předsevzetím uspěla? Čím to bylo? Co nebo kdo vám pomohl? A naopak: co je ten důvod, že jste neuspěla? Čím to bylo, že jste loni ani předloni cvičit nevydržela? A co uděláte letos jinak? Tak to přesně tak udělejte!

14. Srovnejte si, proč chcete cvičit. Rozumné stravování a pohyb jsou jedinou fungující radou na zdravé a štíhlé tělo, které bude dlouhodobě nejen krásné, ale bude nám dobře sloužit. Cvičení by proto nemělo být hurá akce na pár týdnů, ale trvalá součást našeho života. Pokud nejste plně přesvědčeni o jeho významu pro vaše tělo i mysl, žádná předsevzetí nemají smysl.

Zdroj: Český svaz aerobiku a fitness FISAF.cz, Fotografie zaslala Zuzana Rybářová, Amaze Media – děkujeme. Zdroj fotografie imagio.cz

14 tipů, jak vydržet u novoročního předsevzetí cvičit14 tipů, jak vydržet u novoročního předsevzetí cvičit14 tipů, jak vydržet u novoročního předsevzetí cvičit

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka