11 rad pro štíhlý nový rok

aneb jak po Vánocích rychle zhubnout

Chovat se o Vánocích jako asketa dokáže jen málokdo. A ostatně byla by to škoda. Obzvlášť, když víme, jak se dát zase rychle do formy!

1. rada: Zrychlete trávení a o Vánocích přiberte minimálně

První trik se váže ještě k vánočním svátkům. Podpoříte díky němu trávení a zabráníte přibírání. Po obědě nebo jakémkoliv větším jídle se nenechejte zlákat k odpočinku před televizí. Místo toho se vydejte na procházku. Pobyt na čerstvém vzduchu snižuje napětí. V zimě navíc spalujeme mnohem více kalorií než v jiná roční období. A nemusíte nutně běhat. Stačí rychlá chůze, kterou ostatně považují odborníci za nejzdravější cvičení vůbec. „Nezatěžují se jí klouby ani páteř, zejména pokud nemáte právě ideální váhu, zato podporuje posilování středu těla a výborně se s ní hubne. Ozdravný systém nastartujete velice rychle díky deseti tisícům kroků denně. Nejjednodušší návod na to, jak se dostat rychle do formy, je pravidlo pěti třicetiminutovek týdně – podle Světové zdravotnické organizace bychom se týdně měli aktivně hýbat pět krát třicet minut. To není nijak mnoho. Snažte se však pečlivě si tyto chvíle naplánovat do svých diářů. Hodláte jít s kamarádkou na kafe? Třicet minut se před tím projděte. Trávíte odpoledne s dětmi? Běžte s nimi ven. Procházka by se měla stát součástí každého dne,“ doporučuje Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz.

2. rada: Po Vánocích si dopřejte očistnou kůru

Očistných kúr je mnoho, podle výživového specialisty Martina Škáby však nejlépe a nejrychleji zabírá ta, která spočívá ve vynechávání masa. „Dopřejte si tři až pět nemasitých dnů. Zařaďte do svého jídelníčku mnoho tepelně upravené zeleniny – hlavně té kořenové, jako je celer, červená řepa, mrkev, ale nebojte se ani jiného typu zeleniny, například brokolice a nešetřete na cibuli ani česneku.“ A detoxikaci podpořte speciálními zeleninovými šťávami. Můžete si koupit zeleninové šťávy z kysané zeleniny nebo si doma můžete zeleninu sami odšťavnit. „Ideální detoxikační mix dostanete z kousku brokolice, rajčete, kedlubny, stroužku česneku, čtvrtiny cibule, mrkve, zázvoru, celeru a červené řepy. Jedna sklenice denně dodá tělu minerály i živiny a sníží chuť na sladké,“ doporučuje Martin Škába, na jehož webu www.skaba.cz najdete nejdelší seznam rad, jak zhubnout.

Zařaďte do své stravy také hodně semínek – nejlépe konopné nebo lněné. Přidat se dají do jakéhokoliv pokrmu a vašemu tělu udělají nevídaně dobře. Například lněné semínko si můžete umlít mlýnkem na kávu nebo mák a přidávat jej do každého jídla. Úžasně podpoříte očistu tlustého střeva a tím velmi odlehčíte játrům, kterým daly Vánoce zabrat.

3. rada: Jako žába na prameni

Zlepšete svůj pitný režim, vždy mějte po ruce nějakou vodu – zapomeňte však na ty perlivé. K očistnému režimu volte buď filtrované, nebo kojenecké. Jakmile se každý den probudíte, vypijte sklenici teplé vody (cca 3 dcl) s čerstvě vymačkanou citrónovou šťávou a 3 – 4 lžičkami rozemletého lněného semínka. Vypijte nejdřív 1,5 dcl, pak si udělejte několik rotací trupu, několik předklonů a i třeba několik dřepů – stačí jich pět až deset. Je prokázáno, že největší účinek mají tyto cviky prováděné mezi pátou až sedmou hodinou ranní, kdy tlusté střevo nejvíce pracuje, a tak jednoduše a naprosto přirozeně podpoříte trávení.

4. rada: Pravidlo šesti

„Vánoce se mohou jevit velice krátkou dobou, ale podle průzkumů i za těchto pár dnů dokáže průměrný člověk získat jeden až dva kilogramy na váze. To se nemusí zdát nijak mnoho, pokud se pravidelně hýbete a dodržujete rozumnou životosprávu. Pokud tak ale nečiníte, jste za deset let těžší o deset kilo, a to už nijak příjemné není,“ varuje Jana Havrdová s tím, že ideální je vytvořit si plán jídelníčku. Jak na to? Představte si, co vás následující týden čeká, naplánujte si pečlivě 5 až 6 jídel denně včetně svačin. Na papíře a v celku to zkrátka uvidíte z trochu jiného, zdravějšího, pohledu.

Když už se stane, že si dáte něco, co jste neplánovali, rozhodně si to nevyčítejte. Prostě si na tom pochutnejte, řekněte si, že to bylo skvělé a něco si odpusťte v dalším jídle – ne však v podobě bílkovin nebo zeleniny a v žádném případě nevynechávejte další jídlo. „Místo toho raději cvičte o deset až patnáct minut déle, než jste plánovali,“ radí Jana Havrdová.

5. rada: Zelenina a bílkoviny nad zlato

Ke každému jídlu jezte zeleninu. Nyní v zimě pouze tepelně upravenou, abychom si dle čínské medicíny nezachlazovali tělo a tím nepodkopávali imunitu. Zdravé hubnutí podpoříte také dodržováním dostatečného množství bílkovin ve stravě. Jejich zdroje jsou jak rostlinného (obiloviny, luštěniny, sójové produkty = tofu, tempeh, robi maso, klaso sekaná apod.) tak i živočišného původu (mléčné výrobky, maso, vejce, výrobky z vaječných bílků = šmakoun).

6. rada: Oleje, které spalují tuky

Při přípravě jídel se nebojte experimentovat a vyzkoušejte nejrůznější zdravé oleje – lněný, makadamový nebo konopný. Tyto oleje patří do studené kuchyně. Jsou bohaté na tzv. omega-3 mastné kyseliny, u kterých bylo prokázáno, že ovlivňují spalování tuků.

7. rada: Bílá pečivu nesluší

„Omezte bílé pečivo a vyzkoušejte místo něj například celozrnné kváskové pečivo. Je velmi chutné a skvělé na namazání různých zdravých pomazánek. A díky obsahu bakterií mléčného kvašení, podpoříte zdravé fungování vašich střev,“ vyjmenovává Martin Škába.

8. rada: Braňte se chuti na sladké

Chuť na sladké nenásilně zaženou dvě deci vody s pár kapkami extraktu z grepových jadérek. A pozor: nedostatek spánku přivádí chutě na sacharidy a sladkosti. Vyspěte se a alespoň nějaké své povinnosti delegujte. Nehleďte na míru splnění a chvalte!

9. rada: Zvolte ten správný pohyb a naplánujte si ho

Hubnout nelze bez pohybu, vy ale musíte zjistit, jaký je právě pro vás vhodný (a který vás bude bavit). Chlad a brzká tma nás často nutí k lenošení, proto je nejlepší udělat si z cvičení zábavu a co nejvíce si ho zpestřit. Hýbat se můžeme všude. Proč jet výtahem, když můžeme vyběhnout schody? Poslední zastávku tramvaje můžeme jednoduše dojít, k dispozici jsou bazény, kluziště… „Cvičení může být zábava i ve fitness centrech, kde si můžete vyzkoušet jednou spinning, podruhé zumbu nebo kickbox a mnohá další cvičení, či si najmout trenéra, který vytvoří cvičební plán i cíle vám přímo na míru. Možností je dnes nepřeberně a cvičení je rozhodně zábava, často brzy příjemně návyková,“ radí Jana Havrdová.

10. rada: Pozor na jídlo po cvičení

Pokud začnete cvičit, pozor na stravu po výdeji energie: do 15 minut si dejte nejlépe sušené ovoce a do 30 minut po cvičení proteinový nápoj bez umělých sladidel nebo zdravou proteinovou tyčinku bez přidaných cukrů a konzervantů.

11. rada: Motivujte sami sebe

Stanovte si, proč chcete zhubnout a najděte si emocionální propojení s daným cílem. „Po několika dnech vám často motivace dojde, proto je dobré sepsat si, proč se snažíte nepřejídat a cvičit. Vše si pak přepište na malou kartičku a tu noste pořád s sebou, abyste se na ni mohli kdykoliv podívat,“ uzavírá Martin Škába.

Fotografie zaslal František Trhon, člen týmu AMAZE.Media, spolupracovník Zuzany Rybářové - děkujeme.

ZDROJ informací

Zdroj fota imagio.czJana Havrdová, FISAF.cz

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka