10 rad, jak bojovat proti podzimní únavě

Kratší dny a zejména méně slunečního svitu ovlivňují negativně naši psychiku. Jsme v pokušení více jíst, někam si zalézt a propadnout nechuti cokoliv dělat. Zde je několik tipů, jak bojovat proti podzimní únavě i případným kilogramům navíc.

  1. Za své tělo jsme zodpovědní jen my sami! Pokud se chcete hýbat a správně jíst, musíte si na to najít čas. Nikdo jiný než vy nemůže za vaše pohybové aktivity a současně ani za vás jídelníček. Číslo na váze a konfekční velikost jsou čistě výsledkem vašich aktivit!
  2. I vy máte prostor v rodinném rozvrhu aktivit! „S nastavením rozvrhů kroužků a sportovních aktivit vašich dětí rozhodně nezapomeňte také na sebe. Do rodinného kalendáře napevno nasaďte i prostor na své vlastní cvičení. V září se otvírají všechny sportovní kurzy, najděte si aktivitu, která vás baví a ať se pak děje cokoliv, snažte se svůj tréninkový program dodržet,“ radí Jana Havrdová z nezávislé iniciativy Česko se hýbe.
  3. Optimalizujte! Pokud má vaše holčička tanečky v tanečním studiu, zkuste si najít cvičení ve stejnou dobu ve vedlejším sále nebo vyrazte na procházku. „Pokud vaše dítě chodí do školy či školky vedle parku či lesa, jeďte pro ně ve sportovním a třicet čtyřicet minut si dejte lehký běh či rychlou chůzi. Odpoledne přidejte do auta i dětská kola, není pro děti větší radosti než vidět maminku funět při běhu,“ doporučuje Jana Havrdová.
  4. Nemusí pršet, hlavně když kape! Není třeba najít 5x v týdnu čas na plnohodnotnou návštěvu fitness centra. Myslete na dostatek pohybové aktivity každý den, stačí vyrazit každý den na třicetiminutovou procházku. Zaparkujte auto dál od práce nebo vystupte o stanici dřív z autobusu či tramvaje!
  5. Babí léto láká ven! Dokud je ještě pěkně, vyrazte na kola nebo ulovte nějakou „kešku“! Geocaching je skvělá aktivita pro celou rodinu. Kamkoliv jedete, najděte si vedle návštěvy příbuzných či hradu a zámku také kešky v okolí. Pro děti i dospělé je to nečekaně zajímavá aktivita a hýbete se všichni dohromady!
  6. Příjemně i za podzimních dešťů! Až nám nezbude nic jiného než být vevnitř, nastupují fitness a taneční centra. Ve většině z nich je velmi příjemné prostředí, čisto a útulno. Ať cvičíte jógu, posilujete, tančíte nebo máte rádi spinning, vaše fitness centrum se o vás zcela jistě postará. Udržet se fit se vyplatí. V zimě na sjezdovce pak svoji kondici zcela jistě oceníte. Obzvlášť pokud vás čeká oblíbená rodičovská aktivita učit děti lyžovat. I drobná tříletá holčička váží s lyžemi a helmou 15 kg a za celý den se pronese.
  7. Udělejte novým náramkem krok proti podzimní únavě! „Pořiďte si krokoměr a měřte své pohybové aktivity. Na trhu je jich velké množství, vypadají výborně a hodí se ke každému outfitu. Tzv. wearables dnes uvidíte na vysokém manažerovi, paní učitelce i na ruce vaší kadeřnice. Deset tisíc kroků je základ, každý další je bonus. A věřte, že šest tisíc kroků v pět večer je tou největší motivací vyrazit ven a dohnat kroky, které vám chybí,“ říká z vlastní zkušenosti Jana Havrdová.
  8. Být „Fitfat“ je lepší než vyhublá nitka bez energie! Dejte si tu práci a najděte tu správnou rovnováhu pro svoji fyzickou i psychickou kondici. Je lepší mít někde pár drobných špíčků, ale být v pohodě a s úsměvem zvládat všechny své aktivity, než se trápit dietami, nemít sílu a nebýt spokojený. Konec konců krása vychází z našeho vnitřku, nikoliv z černobílých parametrů retušovaných fotek v módních časopisech.
  9. Obklopte se slunečními barvami. „Vymalujte si byt nebo kancelář, obnovte šatník veselými barvami a zahalte se do přírodních materiálů jako je hedvábí nebo len. Sepětí s přírodou vám udělá dobře. Okrová, oranžová, hráškově zelená, žlutá, červená – všechny tyto barvy rozsvítí prostor nejen okolo nás, ale především v našem nitru. A rozhodně nám zvýší životní elán,“ upozorňuje koučka Radka Paálová z Profit management ČR.
  10. Probuďte svou vnitřní sílu. Abychom se v náročném podzimním období vyburcovali k požadovaným pracovním výkonům, je třeba probudit svou vnitřní sílu. „Každý z nás má obrovský potenciál, jde jen o to si jej uvědomit a znovu ho objevit, rozvinout a využít. Dobré je položit si tyto otázky: „Jsem opravdu tam, kde jsem vždy chtěl/a být? Nemám náhodou „kouli u nohy“? A pokud ano: „Kdo nebo co je tou koulí?“ „Co udělám pro to, abych se cítil/a volný/á a nenechal/a se vláčet tam, kam nechci?“ Už samo odhodlání něco změnit vás bude motivovat,“ doporučuje Radka Paálová.

 

Jak se na podzim vyvarovat syndromu vyhoření

Cítíte se unavení, vyčerpaní, přepracovaní? Nemůžete vypnout, usnout, trpíte poruchami koncentrace a stavy neklidu? To vše mohou být varovné signály syndromu vyhoření. Psychoterapeut Gunter Ifkovitz z léčebného hotelu Larimar v rakouském Stegersbachu radí, jak tomuto stavu čelit:

80% stačí: Vytvořte si dostatek časových rezerv i pro stresové situace.

Delegujte: Koncentrujte se jen na strategické věci, které vás posouvají dopředu.

Potlačte míru stresu a tlaku: I důležitá práce může někdy počkat.

Zábava musí být: Humor je nejlepší strategie, jak se vypořádat se stresem.

Záchranná síť: Včas si vytvořte okruh přátel, kteří vás podpoří.

Buďte v pohybu: Pravidelně cvičte a relaxujte.

Zdroj informací www.fisaf.cz a www.larimarhotel.at  Zaslala Zuzana Rybářová, AMAZE.cz, děkujeme.

Larimar hotelLarimar hotelJana HavrdováRadka PaálováLarimar meditace u rybníka

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka